2017|

ΜΑΡΤΙΟΣ

11-12

1ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης
για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Τόπος Συνεδρίου: Ε.Κ.Ε.Φ.Ε ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

ΑΡΧΙΚΗ

Ο Στόχος

Το συνέδριο απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων - Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν εργασίες με μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας και ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητικών κοινοτήτων του απανταχού Ελληνισμού.

Ο στόχος του συνεδρίου είναι να προσομοιώσει ένα Επιστημονικό Συνέδριο, να ενθαρρύνει τους μαθητές στη συγγραφή μιας ολοκληρωμένης ερευνητικής εργασίας, να προωθήσει τη συνεργασία σχολικών μονάδων με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Ερευνητικά Ινστιτούτα, να συμβάλλει στη διάχυση της νέας επιστημονικής γνώσης στη Μέση Εκπαίδευση, να υποστηρίξει τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης με τη διαμεσολάβηση του σχολείου σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας, αναδεικνύοντας έτσι το ρόλο του σύγχρονου σχολείου.

Συνδιοργανωτές

Ε.Λ.Μ.Ε. ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Προτύπων Πειραματικών Σχολείων ιδρύθηκε το 1951 και αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ο.Λ.Μ.Ε.. Στους σκοπός του σωματείου περιλαμβάνεται η πνευματική, ηθική και κοινωνική εξύψωση καθώς και η καλλιέργεια δεσμών συναδελφικότητας των μελών του με την ταυτόχρονη διαρκή προσπάθεια κοινωνικής αναγνώρισης της προσφοράς του έργου του εκπαιδευτικού, όπως επίσης η έρευνα και η μελέτη όλων των εκπαιδευτικών ζητημάτων.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Σήμερα το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Η πολυκλαδικότητα των επιστημονικών περιοχών που θεραπεύονται στον ίδιο χώρο – φυσική, χημεία, μικροηλεκτρονική, βιολογία, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, πυρηνική τεχνολογία, ενέργεια,ραδιοφάρμακα- είναιμοναδική και οδηγεί σε επιστημονική αριστεία. Σημείο αναφοράς αποτελoύν επίσης τα επιστημονικά-τεχνολογικά επιτεύγματα και η ποιότητα της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης που παρέχεται.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί ένα πανελληνίως και διεθνώς διακεκριμένο και καταξιωμένο Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, χάρη στην πολυσχιδή και καινοτόμα δράση του σε τομείς τόσο των θετικών επιστημών και των επιστημών υγείας όσο και των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Η γεωγραφική του θέση στα όρια της πόλης της Πάτρας επιτρέπει την επαφή του με έναν πλούσιο φυσικό περίγυρο και την πολύπλευρη συμβολή του στην άνθηση της ευρύτερης περιοχής.

Θεματικές ενότητες

Εκδηλώσεις

ΔΕΙΠΝΟ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΩΝ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου μετά την ξενάγηση στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι μαθητές του συνεδρίου μαζί με τους συνοδούς καθηγητές παρακάθησαν σε δείπνο γνωριμίας στη γνωστή ταβέρνα «Μπαϊρακτάρης» στο Μοναστηράκι.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 19:30, αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών του 1ου Μαθητικού Συνεδρίου Έρευνας και Επιστήμης στο Αμφιθέατρο Δρακοπούλου του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι μαθητές του συνεδρίου ξεναγήθηκαν στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και παρατήρησαν τον νυκτερινό ουρανό.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Το Σάββατο 11 Μαρτίου, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της 1ης ημέρας του συνεδρίου, οι μαθητές του συνεδρίου παρακολούθησαν την παράσταση του Thomas Monckton - Circo Aero «Ο Πιανίστας», στο Μέγαρο Μουσικής στην Αίθ. Νίκος Σκαλκώτας.

Χορηγοί

Υπό την αιγίδα του ΑΘΠ ΟΙΚ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΚ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Υπό την αιγίδα του Υπ. Παιδείας