Προσκεκλημένοι ομιλητές στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης

01/08/2018Προσκεκλημένοι ομιλητές στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης
Ο Μιχάλης Δαφέρμος

Ο Μιχάλης Δαφέρμος σπούδασε Μαθηματικά στο Harvard, από όπου πήρε το πτυχίο του το 1997 με διάκριση. Το ενδιαφέρον του για τη γενική θεωρία της σχετικότητας τον οδήγησε στη συνέχεια στο Princeton, όπου πήρε διδακτορικό στα Μαθηματικά υπό την εποπτεία του καθηγητή Δημήτρη Χριστοδούλου. Δίδαξε πρώτα στο Μ.Ι.Τ. και σήμερα είναι καθηγητής Αστρονομίας και Γεωμετρίας στο Cambridge, επίσης καθηγητής Μαθηματικών στο Princeton με ερευνητικά ενδιαφέροντα στη Μαθηματική Φυσική και τις μερικές διαφορικές εξισώσεις.

Το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται στα θεμελιώδη ζητήματα της γενικής σχετικότητας, της επικρατούσας σήμερα φυσικής θεωρίας για την περιγραφή της βαρύτητας. «Μελετάω δηλαδή φυσικά προβλήματα που μπορούν όμως να διατυπωθούν ως αυστηρά μαθηματικά και να ερευνηθούν στη συνέχεια με μόνο εργαλείο τη μαθηματική απόδειξη, όπως ακριβώς έγινε στα πρώτα βήματα της επιστήμης και τις πρώτες θεωρίες της μαθηματικής φυσικής, όπως είναι η ευκλείδεια γεωμετρία και η υδροστατική», λέει ο ίδιος.Η βαρυτική κατάρρευση αστέρων και η δημιουργία μαύρων οπών και βαρυτικών ιδιομορφιών, η βαρυτική ακτινοβολία που εκπέμπεται και η αρχική ιδιομορφία που παρατηρείται στο απώτερο παρελθόν του Σύμπαντος, είναι τα θέματα που απασχολούν τον κ. Δαφέρμο.

Για την προσφορά του στην επιστημονική έρευνα έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία: το 2004 με το βραβείο Adams, το 2008 με το βραβείο Μποδοσάκη για τους νέους επιστήμονες, το 2009 με το βραβείο Whitehead Prize και το IAMP Early Career και το 2016 με το Fellow of the AMS