Προσκεκλημένοι ομιλητές στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης

01/08/2018Προσκεκλημένοι ομιλητές στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης

Ασημίνα Αρβανιτάκη
Η Ελληνίδα καθηγήτρια της Θεωρητικής Φυσικής και κάτοχος της έδρας "ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ" στο Ινστιτούτο Perimeter του Καναδά.Η Ασημίνα Αρβανιτάκη κατάγεται από τη Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα από το χωριό Κόκλα. Φοίτησε στα σχολεία του Κοπανακίου Μεσσηνίας. Τις προπτυχιακές της σπουδές τις πραγματοποίησε στο Φυσικό τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνια των Η.Π.Α.. Υπήρξε μεταδιδακτορική φοιτήτρια στο UC Berkeley και στο Stanford μέχρι το 2014 οπότε εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Perimeter στον Καναδά, όπου στις αρχές του 2016 ανέλαβε τη νέα έδρα Θεωρητικής Φυσικής «Αρίσταρχος», η οποία επιχορηγείται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα ερευνήτρια κάτοχος έδρας και μία από τις καλύτερα χρηματοδοτούμενες ακαδημαϊκούς στον Καναδά!

«Η Ασημίνα είναι μια εξαιρετική και πολύ ασυνήθιστη φυσικός, οι ιδέες της οποίας 'γεφυρώνουν' τη θεωρία και το πείραμα με νέους και δημιουργικούς τρόπους. Έχει ένα σπάνιο ταλέντο, που είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι επαναστατικών εξελίξεων», δήλωσε ο διάσημος διευθυντής του Ινστιτούτου Perimeter, φυσικός Νιλ Τούροκ.Η Ασημίνα Αρβανιτάκη τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο "New Horizons in Physics" για το 2017 ως μια αναγνώριση για την πρωτοποριακή διεπιστημονική έρευνά της, η οποία γεφυρώνει τη θεωρία και το πείραμα στη σωματιδιακή φυσική, μέσα από μικρής κλίμακας πειράματα, που η ίδια έχει αναπτύξει. Η απονομή των βραβείων έγινε στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στην Καλιφόρνια.

Η Ασημίνα Αρβανιτάκη είναι μια από τις πιο ελπιδοφόρες και παγκοσμίως κορυφαίες επιστήμονες του κλάδου της Θεωρητικής Φυσικής διεθνώς και δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το προσωνύμιο που της έχει δοθεί "η Ελληνίδα Αϊνστάιν των καιρών μας".

Ασχολείται με θεωρίες πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο της Φυσικής, όπως η υπερσυμμετρία, η σκοτεινή ύλη και οι έξτρα διαστάσεις.