ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης

31/12/2018ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στο Συνεδριακό Κέντρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος", το 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης που διοργανώθηκε από το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το Εργαστήριο Θετικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η τελετή έναρξης έλαβε χώρα στο Κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου. Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν η Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (δια του κ. Στ. Γιωλτζόγλου, Συντονιστή Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης), ο Πρόεδρος του Ι.Ε.Π. (δια της συμβούλου και μέλους του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. κυρίας Γεωργίας Φέρμελη), ο Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, καθηγητής κύριος Νίκος Ουζούνογλου. Επίσης το συνέδριο χαιρέτισε η κυρία Ειρήνη Σαρίογλου, επ. καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πόλης, συνιδρύτρια & γενική γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ. ΙΣ. ΜΕ.) η οποία παρουσίασε το ιστορικό ντοκιμαντέρ: «Η Σιωπηλή Σχολή – Μια αναδρομή στην ιστορία της Ι.Θ. Σχολής της Χάλκης». Μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Ομογένειας και της Κύπρου μετέφεραν στους συνέδρους τους χαιρετισμούς και τις ευχές για την επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων τους.

Στο συνέδριο οι μαθητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών, που έχουν υλοποιήσει στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων ή και ευρύτερων συνεργασιών με Ερευνητικά Ινστιτούτα ή Πανεπιστήμια, με μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας. Από τις 144 εργασίες που αρχικά υποβλήθηκαν για κρίση από τους κριτές και την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου επιλέχτηκαν να παρουσιαστούν στο συνέδριο 46 με μορφή προφορικής παρουσίασης, 39 με μορφή παρουσίασης αφίσας (poster). Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή μαθητών από σχολεία της Ελλάδας, το σχολείο του Βουκουρεστίου, της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου, καθώς και από σχολεία της Κύπρου. Στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου 600 μαθητές, καθηγητές Πανεπιστημίων και Μέσης Εκπαίδευσης καθώς και ερευνητές, οι οποίοι κατά τη διάρκειά του συνεδρίου αντάλλαξαν απόψεις για την επιστήμη και την εκπαίδευση. Οι καθηγητές και ερευνητές που παρακολούθησαν το συνέδριο εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα των ερευνητικών εργασιών των μαθητών και από την επαγγελματικότητα των παρουσιάσεων τους.

Με μεγάλο ενδιαφέρον επίσης, παρακολούθησαν όλοι τις εξαιρετικές προσκεκλημένες ομιλίες του καθηγητή Αστρονομίας και Γεωμετρίας στο Cambridge, και στο Princeton κυρίου Μιχάλη Δαφέρμου με θέμα: «Πέφτοντας στις μαύρες τρύπες..», του ομότιμου καθηγητή Μαθηματικών στο Παν. Πατρών κυρίου Σπύρου Πνευματικού, με θέμα: «Μορφές συλλογισμού στα Μαθηματικά και στη Φυσική», της καθηγήτριας της Θεωρητικής Φυσικής και κατόχου της έδρας «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» στο Ινστιτούτο Perimeter του Καναδά, κυρίας Ασημίνας Αρβανιτάκη με θέμα: «Πέρα από το καθιερωμένο πρότυπο» (τηλεδιάσκεψη). Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους προσκεκλημένους ομιλητές να ρωτήσουν απορίες, να πάρουν απαντήσεις και να εμπνευστούν από αυτούς για τη μελλοντική τους πορεία.  
Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου:

Ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, καθηγητής κύριος Νικόλαος Ζούρος μίλησε στους συνέδρους για «τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: H κληρονομιά της Γης στην εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη. Η Ελληνική εμπειρία και το παράδειγμα της Λέσβου» και τους ξενάγησε στη μεγάλη έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής προσέφερε σε 80 συνέδρους την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν την Παρασκευή 30/11 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», την πρεμιέρα της μονόπρακτης όπερας «Η ανθρώπινη φωνή», βασισμένης στον ομώνυμο θεατρικό μονόλογο του Ζαν Κοκτώ.

Το μέγαρο Μουσικής Αθηνών έδωσε τη δυνατότητα σε 150 συνέδρους να παρακολουθήσουν δωρεάν το Σάββατο 1/12 στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης το «Γκαλά όπερας με τη Λιουντμίλα Μοναστίρσκα και τον Δημήτρη Πλατανιά».  
Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του 2ου Μαθητικού Συνεδρίου Έρευνας και Επιστήμης ευχαριστούν θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του συνεδρίου.