ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης

10/02/2021ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης
«3ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ και ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ»

12, 13 και 14 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ με ευθύνη του Γραφείου Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το Εργαστήριο Έρευνας για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Παν. Πατρών, το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων διοργανώνουν το

Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το Εργαστήριο Έρευνας για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Παν. Πατρών, το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικήςκαι Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων διοργανώνουν το

3ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης

Το συνέδριο τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Φ15.1/24724/Δ219/02/2020) και η έναρξη του είναι την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021 στις 15:15. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 20121 έως την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021.

Στο 3ο «Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης» μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας και από τα Ελληνικά Σχολεία της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, του Βουκουρεστίου και της Αλβανίας θα παρουσιάσουν εργασίες με μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας τις οποίες εκπόνησαν στα σχολεία τους με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών.

Σκοπός του συνεδρίου είναι :
-να προωθήσει τη συνεργασία σχολικών μονάδων με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Ερευνητικά Ινστιτούτα με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών για τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα, την εφαρμογή νέων μαθησιακών μεθόδων και την διάχυση της νέας επιστημονικής γνώσης στη Μέση Εκπαίδευση
-να υποστηρίξει τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης με τη διαμεσολάβηση του σχολείου σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας, αναδεικνύοντας έτσι το ρόλο του σύγχρονου σχολείου -να ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητικών κοινοτήτων του απανταχού Ελληνισμού ώστε να ενισχυθεί η προαγωγή της παιδείας, να ενδυναμωθεί η δυνατότητα της συνέχισης της λειτουργίας των σχολείων της ομογένειας καθώς και της πνευματικής τους προσφοράς.

Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. Ελληνικών Πανεπιστημίων, Ερευνητές του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και η Οργανωτική Επιτροπή από εκπαιδευτικούς των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων.

Οι μαθητές/σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και να συζητήσουν με Έλληνες Επιστήμονες που έχουν προσφέρει στην εκπαίδευση και την επιστήμη τόσο στον Ελληνικό όσο και τον Διεθνή χώρο και βρίσκονται στην αιχμή της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας. Προσκεκλημένοι ομιλητές στο συνέδριο είναι:

Ο Δρ. Γεώργιος Γιαννακόπουλος, συνιδρυτής και τεχνικός διευθυντής της SciFY, συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εργαστήριο Μηχανικής Γνώσης και Λογισμικού (SKEL) του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”.

Ο Αν. καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α στο Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας Κωνσταντίνος Ευαγγέλου. Η Ερευνητική ομάδα του παραπάνω Εργαστηρίου μετά από μήνες εντατικής δουλειάς ανέπτυξε το πρώτο αμιγώς ελληνικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη λοίμωξη COVID-19 από τον κορωνοϊό.

Η Δρ. Ελένη Μακαρώνα, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Η κυρία Μακαρώνα έχει τιμηθεί με το Βραβείο L’Oreal-Unesco για τις Νέες Γυναίκες στην Επιστήμη για τον τομέα των Φυσικών Επιστημών.

Η παρακολούθηση του συνεδρίου από εσάς θα τιμήσει το Συνέδριο των μαθητών και των καθηγητών τους!



Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ